sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Taikamaailma

Disneyn videokokoelma kasvoi minulla aluksi ihan kuin itsestään. En aluksi edes tajunnut kuinka paljon kasetteja minulla onkaan, ennen kuin muutin yksikseni ja halusin kaikki parhaat mukaani. Siinä vasta tuli itselläkin selainen herätys, että minähän taidan keräillä videoita.
Disneyn klassikkoita vhs-kaseteilla, jotka on ihan puhkikatottuja ja ihanissa kansissa
Disneyn klassikko elokuvista kaikki on suomessa julkaistu dvd-formaattiin ja ihan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta myös blu-raylle. Nämä ovat Hiidenpata, sekä vanhemmat lyhytelokuva- sekä pakettielokuvakokoelmat kuten Kolme Cabarelloa, Saludos Amigos, Säveltuokio, Iskelmäparaati, Päätönratsumies ja Mr. Toad sekä Pennitön ja Suruton. Olen itse pyrkinyt päivittämään elokuvani aina siihen uusimpaan formaattiin, mutta myös elokuvien lisämateriaaleilla on merkitystä. Tämän takia esm. Aladdin on vielä dvd-muodossa sillä sen ekstralevyllä on semmosia herkkuhaastatteluja mitä blu-raylla ei löydy, joten paljon mieluummin säilytän dvdn. Näin ollen harva klassikko minulla on enää videolla. Kun puhun Disneyn video keräilystäni sillä tarkoitan kaikenlaisia muita Disneyn lyhytelokuvakokoelmia, tv-sarjoja, spinoff-elokuvia, vanhoja live action elokuvia sekä muita kokoelmakasetteja.

Disneyn Aku-Mikki-Hessu lyhyetelokuvakokoelma sarjoja minulla kolme: Pääosassa, Tässä tulee ja Tähtiparaati. Tässä tulee Mikki ja Tässä tulee Aku ovat yksiä vanhimpia vhs-kasettejani ja niiden lyhytelokuvat ovat painuneet syvälle mieleeni. Tässä tulee Mikin ensimmäisessä lyhärissä Mikki on eläintarhassa ja saa sieltä hylkeenpoikasen matkaansa kotia ja tämä pikku hylje pilaa Mikin kylpynautinnon täysin. Tässä tulee Aku kasetissa Aku toimii aluksi hotellin pikkolona ja antaa köniin Musta Pekka Juniorille. Videolla on myös Rakas Päiväkirja, joka minusta on aina ollut todella erikoinen Aku lyhäri. Saman tyyppisen videon aikoinaan omistin Aku 60 v.juhlajulkaisu, jossa Aku laittaa Tupun, Hupun ja Lupun polttamaan tupakkia, minkä he Akulle ostivat synttärilahjaksi. Tuon videon myin joskus poies, joten se täytyy jostain kokoelmiini uuestaan bongata.
 
Tähtiparaati sarja on uudempi, se olen saanut 2000-luvulla. Sarjaan kuuluvat osat Mikin tähtiparaati, Minnin tähtiparaati, Akun Tähtiparaati ja Pluton tähtiparaati. Pluto jutuista en liiemmin välitä, joten sitä en itse omista. Näissä tähtiparaateissa on kanssa ihan hauskoja lyhäreitä, sillä nämä on kaikki vähän eri aikakausilta, ensimmäisenä on aina vanhimpia lyhäreitä ja viimeisimpänä uusimpia. Akun kohdalla viimeisenä on pätkä elokuvasta Saludos Amigos.

 Vasta paljon myöhemmin kun keräilyni oli varsinaisesti alkanut huuto.netistä löysin Pääosassa -piirrettyjä. Pääosassa Aku, Pääosassa Mikki ja Pääosassa Hessu sisältää vähän vanhempaa kamaa ja ovat kyllä tunnelmallisia. Nämä kasetit ovat klassisen punakantisia, joten ne ovat aikalailla ensimmäisiä mitä suomeen on suomennettu. Myös tuonaikaiset mainokset ovat ihan oma lukunsa. Aku ja Kumppanit ja Mikki ja kumppanit ovat hyvin samanhenkisiä kasetteja Pääosassa sarjan kanssa. Osittain nämä kaikki Aku-Mikki-Hessu kokoelmat sisältävät samoja lyhytelokuvia, mutta vaihtelevuutta on kanssa paljon.
Pääosassa, Kumppanit, Tässä Tulee ja Tähtiparaati
Tv-sarja kokoelmista vanhin kasettini on Ankronikka Maanjäristys. Tämän inspiroituneena olen Ankronikkaa enemmänkin kokoelmaani haalinut. Mikroankat avaruudesta, Tsinghiskhaanin kadonnut kruunu, Toisenlainen Tuhkimotarina, Hotelli Outoankka, Kapteeni Ankka ja valkoinen valas sekä elokuva Ankronikka Kadonneen lampun metsästäjä. Ankronikka sarja vaihtaa kansien perusteella nimeä Tupu, Hupu ja Lupu seikkailevat, mutta sisältö on ehtaa Ankronikkaa. Sarjaa on julkaistu suomessa myös muutamalla dvdllä, mutta se ne ei sisällä läheskään kaikkia jaksoja tästä mahtavasta sarjasta.
Ankronikka kansia. Maanjäristystä ei tässä ole ja Hotelli Outoankka on Meriseikkailun kansissa.
Koska Aladdin kuuluu Disneyn klassikoista kärkikastiini olen kerännyt Aladdin sarjasta kaikki mahdolliset videot, vaikken olekkaan niitä ikinä kunnolla ajatuksen kanssa katsonut. Sarjaan kuuluvat kasetit nimeltä Savun sammuttajat, Sulttaanin aarrekammio, Voittamaton Aladdin sekä Pullon Henki. Kaksi kasettia on julkasitu Jasminen nimellä, vaikka jaksot ovat edelleen samaa sarjaa, Jasminen toive ja Kallein aarre.
Aladdin ja Jasmine sarja
Nalle Puhin uudet seikkaulut on saanut ensimmäiset videojulkaisunsa kanssa punaiseten kansien aikoihin. Sarjaa on julkaistu videolle vaikka kuinka monta kasetillista, joita en läheskään kaikkia omista. Divaanini kätköistä löytyy kaksi vanhaa Puhia Suuri yllätys sekä Hunajaryöstö. Muut Puhit ovat sitten uudempia. Tämä sarja on kuitenkin ihanan hellyyttävä ja jopa toivoisin tästä sarjasta täydellistä dvd kokoelmaa.
Nalle puhin uudet seikkailut
Disneyn vanha karaokekasettisarja Sing Along Songs oli pitkään keräilykohteitteni ykkönen. Kun sarjan kaikki neljä osaa sain suomeksi niin sitten siirryin ulkomaisiin osiin. Suomeksi Sing Along Songs lauluvideot ovat nimeltään Se on kuin yö, Hei Hoo, Tuulen Värit ja Mullin mallin. Kasetit siis sisältävät Disneyn lauluja, joiden alla on sanat että voi laulaa mukana. Kasetit ovat siitä erikoisia, että niissä on myös lauluja elokuvista, joita ei ole koskaan suomennettu (Ansa Vanhemmille), tai näihin kasetteihin ne on suomennettu ennen kuin itse elokuvaa on (mm. Maija Poppanen). Myös muutama laulu (Lumikista) on tähän käytetty aikasempaa dubbausta, mitä muuten elokuvan videojulkaisussa on käytetty (eli Matti Raninin vanhaa versiota). Ulkomaisia Disneyn Sing Along song videoita olen muutaman huuto.netistä bongannut, yhden jopa paikalliselta kirpparilta. Briteissä asuva sisko on kanssa ollut suuri apu ja Amazon nettikauppa. Sieltähän niitä löytää ja toimii hyvin. Ulkomaisia kasetteja mitä omistan on nimeltään Zibadiduudah, 12 days of Christmas, 101 notes of fun, Be our guest, Circle of life ja Very Merry Christmas songs.

Sing Along songs videoita
Kaikki kasettini eivät aina tietenkään kuulu mihinkään sarjaan. Hessun Hauska Maailma ostin, koska se on niin vanha, samoin Pennitön ja Suruton on vanha vhs-kasetti. Sen perässä on 20-minuutin esittelyvideo Walt Disney Worldista, joten siksi siitä en halua luopua ja elokuvan päivittäminen uuempaan formaattiin on jäänyt. Vanhaa Kummikarhut sarjaakaan en ole myynnissä bongannut yhtä kasettia enempää ja Pilipalipilotit ovat kanssa niin nostalgista, ettei siitä luovuta. Jouluaiheisia vhs-kasetteja Disneyltäkin omistan aika kasan, mutta niitten esittely saa odottaa lumen tuloa.

Minulla on muutama Disneyn klassikko sekä videolla, että uudemmassa formaatissa. Pieni merenneito vhs- sisältää paremman dubbauksen, kuin dvd/Blu-ray  ja Prinssi ja Kerjäläispoika elokuvan perässä on Päätön Ratsumies suomennettuna, mikä taas dvdllä on pelkästään englanniksi. Atlantis videon lopussa on jakso yhtä suosikkisarjaani joka aikionaan ilmestyi Disney Chanelilta eli Disneyn Välitunti. Kyseinen sarja kertoo Kolmannen kadun koulun pihan lapsista, pääasiassa TJ:stä ja hänen hengistään. Kaksi tarinaa on Atlantiksen loppupuolella ja siksi vhs-kasetti täytyy säästää, kun muualla niitä ei ole.
Disneyn Satukirjasto on kahden osan kokoelma. Kilpikonna ja Jäniksessä on Silly Syphoneita ja Prinssi ja Kerjäläispoika sisältää nimikkotarinan lisäksi Päättömän Ratsumiehen suomeksi.
Nykyään harmikseni kierrätyskeskukset eivät enään ota videoita vastaan ja videoiden myyjät omistavat pääasiassa näitä perusklassikoita, joita saa Prismoista ja Cittaeista dvd formaatissakin 6 € kipale, joten eipä niitä tule tarvittua. Lyhytelokuvakokoelmia ja näitä harvinaisempia videoita ei helpolla löydy ja siksi kokoelma kasvaa hitaasti. Minulla ei ole mitään tiettyjä kasetteja enään mielessä mitä tarvitsisin, vaan enemmänkin kun jonkun nään tulee se, että tuo puuttuu kokoelmastani. Yksi suurin syy, miksi tykkään näistä juuri videoina on ihanat vanhanaikaiset mainokset. Varsinkin näisä 90-luvun alkupää-puoliväli videoissa on oikein nostalgisia Euro Disneymainoksia, jotka saa ihoni kananlihalle. Se mainosäänikin sanoo niin täydellisesti "Walt Disneyn kotivideot, taikamaailma, jonka voit nyt saada ikiomaksesi. " 

6 kommenttia:

  1. Voi, nuo 1990-luvun lapset... Erityisesti serkkujeni kautta nämä "tähtiparaatit" ovat tuttuja, mutta omaankin lapsuuteen on ehtinyt iso osa näistä kaseteista. Näytin videoita usein naapureillekin, ja kerrankin eräskin uskovaisesta perheestä tullut lapsi arvosteli The Fruitties -tunnaria "tänttäröinniksi".

    Itsellä oli ennen videoaikaa vankka tausta Aku Ankan lukijana - aina lehdistä ja taskareista Roope-Setä-kirjoihin. Jälkikäteen on oikeastaan pettymys, miten pinnallisia Disney-videot ovat olleet. Ne ovat pyrkineen näyttävyyteen tarinan kustannuksella.

    En ole silti osannut palata sarjakuvien aikaan. Jotenkin vain odottaa sitä, että videot pystyisivät samaan syvällisyyteen kuin taskukirjojen tarinat. Pitäisi luopua siitä näyttävyydestä, joka on kyllä mahdoton vaatimus kun puhutaan Disneystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on vaikea kokea Disenyn piirrettyjä mitenkään pinnallisiksi. Tämä voi johtua siitä, että en lapsena oikeasti sietänyt Aku Ankka, saatikka Roope Setä sarjakuvia. Vasta 12 vuoden korvilla aloin ymmärtämään Aku Ankksa sarjakuvien päälle ja tykkäsin vain sellaisista ei-seikkailullisista Carl Barksin tarinoista, jotka sijoittuivat Ankkalinnaan.

      Disneyn lyhytelokuvissa minusta tarina ei olekkaan edes se pääpointti, vaan viihdyttävyys ja tunnelma. Niissä päästään nopeasti hassuihin, urbaaneihin tilanteisiin, eikä ne tarvi selittelyä, toisin kuin sarjakuvat.

      Itse viihdyn paljon enemmän näitten vanhojen lyhärien parissa, kun vaikka suht uutukaisen Frozenin seurassa.

      Poista
    2. Mielenkiintoista! Kun ihan 1990-luvun alussa aloin lukemaan niitä puoliksi väritettyjä Aku Ankka -pokkareita, niin ne olivat tarinaltaan todella seikkailullisia ja eksoottisia. Serkkuni sanoivat, että tykkäävät lukea tarinoita Akun kotoa, jne. Mutta se
      taas olikin jo 90-luvun loppua. Omalla kohdallani Barksin sarjoilla ei oikeastaan ole sellaista erityisasemaa...

      Poista
    3. Ehkä juuri tuo seikkailu ja eksotiikks on se syy, miksi Aku Ankoista en aluksi pitänyt. Minuun vetosi kotikutoisemmat sarjakuvat kuten Tenavat ja Nalle Puhit jotka ovat hyvin paikallaan pysyviä.

      Poista
  2. Hi, do you have the VHS 'Disney Sing Along Songs - Hei-Hoo!'?
    Can you capture the audio from this tape and send to me please? Maybe the Snow White songs has the 1982 Finnish dub and I would love to hear it!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Leonardo. I Haven Sing along songs Hei hoo VHS, and there is two songs from Matti Ranin's dubbung from Snow White on 80's. Send me an e-mail and we coul talk more: jaana.niskanen@windowslive.com

      Poista